• https://www.facebook.com/modelucakservis
  • Anasayfa
  • Favorilere Ekle
İLETİŞİM  0537 883 48 61      servis@rcmodelgarage.com

MOTOR SEÇİMİ

EP UÇAKLAR İÇİN UYGUN MOTOR SEÇİMİ NASIL BELİRLENİR ?
Motor seçimini yapmadan önce ilk olarak modelimizin toplam uçuş ağırlığını yaklaşık olarak bilmeliyiz.
İkinci olarak ise modelimizle ne tip bir uçuş tipi yapacağımıza karar vermeliyiz.
Sakin-Yavaş uçuş mu ? Spor – Basit Akrobasi uçuşu mu ? Agrasif uçuş mu ? 3D – Maksimum performans uçuşu mu ?
Bu uçuş tiplerine göre, modelimizin uçuş ağırlığımıza bağlı olarak motorumuzun ne kadar güç isteyeceği belirlenir.

Bir tablo yapacak olursak ;
1000 gr lık uçuş ağırlığı olan modelimiz için…
Sakin ve Yavaş Uçuş - 110 watt
Spor Uçuş ve Basit Akrobasi - 170 watt
Agresif Akrobasi - 220 watt
3D Uçuş ve Maksimum Performans - 330 watt lık motora ihtiyaç duyarız.
Bu değerler önden çekişli motorlar için geçerlidir. Sakin ve yavaş uçuş için arkadan itişli motorlarda (pusher) 1000 gr lık modelde 220 watt, agresif uçuş yada EDF motorlarda 600 watt lık motor kullanılması uygundur.

Buradaki Watt güç birimidir ve “W” ile ifade edilir. Motorumuzun uygun pervaneyi çevirirken ne kadarlık bir güce gereksinimi olduğunu gösterir. Patlar motorlardaki 1 beygir gücü (1HP) 746Watt a eşittir.
Modelimize uygun elektrik motorunu seçerken Watt değeri yazıyor ise yukarıdaki tablodan ağırlığa göre seçimimizi kolayca yapabiliriz. Peki yazmıyorsa, gücü (watt) nasıl hesaplarız ? İşlem basit...
Kullanacağımız pilin elektrik akımı (volt, yani tek hücreli pilde 3.7V, iki hücreli pilde 7.4V, üç hücreli pilde 11.1V) ile motorun çekeceği elektrik yükü miktarını (A – Amper) çarparsak motorumuzun üreteceği gücü (watt) bulabiliriz.

Örnek olarak Turnigy TR28-22B-1400 motoru seçelim.
Max Load: 8A
Voltage : 7.4 – 11.1V yazıyor.

İki hücreli pil kullanırsak ; 7.4V x 8A = 59Watt
Üç hücreli pil kullanırsak ; 11.1V x 8A = 89Watt güç elde ederiz.

Motor bilgilerinde watt, amper ve çalışma voltajı değerleri olmayıp devir, KV ve rpm ifadeleri var ise uygun motor seçiminden bahsetmek istiyorum.

Devir, bunu KV veya RPM ifadelerinden anlarsınız. Her ikiside aynı yerde kullanılabiliyor KV her volt için verilmiş devir iken rpm motorun dakika devrini ifade ediyor. KV değeri çıkış gücünü göstermektedir. Volt başına RPM (Revolution per minute) olarak tanımlanır. KV 1000 yazılan bir motor boşta iken her volt için ürettiği devir/dakika değeridir. 3S lipo (11.1V) kullanırsanız bu motor dakikada 11000-12000 devir /dakika teorik hızı olur.
11.1V x1000 kV = 11100 – 12000 devir /dakika yaklaşık.

Üstten kanatlı, süsülücü, 500-1500 gr arası bir elektrikli eğitim modeli için genellikle 1000-1500 KV değeri olan bir motor uygun olabilir.

Arkadan itişli motor (pusher) bir model için ise KV değerini yüksek tutarak ve küçük boy pervane ile daha fazla hız beklentisi içine girilebilir. Düşük KV li motorlarla uçacaktır ancak daha hızlı uçmasını istiyorsanız 2000 KV üzerinde bir motor seçmeniz iyi olur.

Pervane seçimi motorun KV ve kullandığınız lipo ya (V - voltaj) göre seçmeliyiz.
Örneğin ;
1000 KV lık bir motorda sorunsuz kullandığınız 10*4 pervaneyi 3000 KV bir motora takarsanız kısa sürede motorunuz yanar.
3000 KV lık bir motor 3 S lipo ile ancak 4.5*4.5 bir pervaneyi çevirebilecektir.
Modelin ne kadar hızlı gitmesini istiyorsanız ve modelinizin yapısı buna uygun ise yüksek KV ile küçük inch değerindeki bir pervane kullanmak uygun olur.
Modelin yavaş uçmasını veya havada daha güçlü tutunması isteniyorsa düşük KV motor ile büyük inch değerindeki pervaneleri kullanmalısınız.

Eğer motor seçiminde hiç hesap, kitap ile uğraşmam, hazıra konmak istiyorum derseniz ;
http://www.hobbyrc.com/forum/showpos...5&postcount=66 bu mesaj işinizi çözecektir.

İki tip fırçasız motor tipi varıdır. In-Runner (içten dönmeli) ve Out-Runner (dıştan dönmeli).
In-Runner motorlarda, motor sabit olmak üzere şaft iç tarafta döner. Motor ince ve uzundur, yüksek rpm de çalışabilir. Fanlı pervaneli motor kullanan uçaklarda ve hız yarışı yapacak uçaklarda kullanılır. Cılız bir ses üretir ve bazı kullanım alanlarında çark ekstra çark montajı gerekebilir. Bu da ek olarak ücret ve çaba gerektirir.
Out-Runner motorlarda, In-Runner ın tam tersi çalışma prensibine sahiptir. Şaft sabit olup, kasa döner. RCC kullanımındaki en büyük faydası dişli çarklara (redüksiyon) ihtiyaç olmadan daha geniş çaplı pervanelerin etkin dönüşünün sağlanması. Böylelikle, basit hafif olan bu motorlara ve daha ucuz fiyatlara sahip olabilirsiniz.


Hazırlayan (Emrah TEZER)
Yorumlar - Yorum Yaz
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam23
Toplam Ziyaret154958